Организацията на страните износителки на петрол може да реши да намали производството

...
Организацията на страните износителки на петрол може да реши да намали производството
Коментари Харесай

ОПЕК може да намали добива при рецесия

Организацията на страните експортьорки на петрол може да реши да понижи производството на нефт при положение на световна криза, оповестиха представители на редица страни от алианса пред The Wall Street Journal във вторник.

ОПЕК и нейните сътрудници, водени от Русия, координират тясно количествата произвеждане на нефт, изключително след първичното влияние на пандемията от ковид през първата половина на 2020 година

Двете групи ще се срещнат още веднъж на 5 септември, с цел да определят бъдещия курс на добива на нефт.

Цените на петрола скочиха с над 3 $ за барел във вторник, откакто Саудитска Арабия пусна концепцията за съкращения на добива от ОПЕК+, с цел да поддържа цените и с вероятността за спад в запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати, написа СиЕнБиСи.

Саудитският министър на енергетиката сподели, че ОПЕК+ има средствата да се оправи с провокациите, в това число понижаване на производството, заяви държавната осведомителна организация SPA в понеделник, цитирайки мнения на Абдулазиз бин Салман, направени пред Bloomberg.

Глобалният референтен недопечен нефт Brent завоюва $3,41, или 3,5%, до $99,88 за барел. Американският недопечен нефт West Texas Intermediate се увеличи с 3,74 $, или 4,1%, до 94,10 $.

" Голяма част от импулса зад днешната мощ се дължи на мнения от Саудитска Арабия, намекващи за допустимо редуциране на добива в опит за " стабилизиране " на пазара ", сподели Джим Ритербуш от консултантската компания за търговия с нефт Ritterbusch and Associates. " Разбира се, от позиция на саудитците постоянните цени са равни на високи цени, а неустойчивостта е равна на ниски цени. "

Девет източника от ОПЕК споделиха пред " Ройтерс " във вторник, че съкращенията на производството от ОПЕК+ може да не са неизбежни и ще съвпаднат с връщането на Иран на петролните пазари, в случай че Техеран подписа нуклеарна договорка със Запада.

Високопоставен американски чиновник сподели пред " Ройтерс " в понеделник, че Иран се е отказал от някои от главните си претенции за обновяване на договорката.

Петролът скочи през 2022 година, като се приближи през март до исторически връх от 147 $, откакто нашествието на Русия в Украйна изостри опасенията за доставките. Оттогава страховете за световна криза, възходяща инфлация и по-слабо търсене оказват въздействие върху цените.

Въпреки че цената на фючърсите на Brent падна внезапно от тазгодишния връх, пазарната конструкция и ценовите разлики на физическия пазар на нефт към момента сочат лимитирано предложение.

Подчертавайки лимитираното предложение, последните седмични отчети за запасите в Съединени американски щати се чака да покажат спад от 1,5 милиона барела в запасите от недопечен нефт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР